Okap dobrze wybrany
Praktycznym rozwiązaniem jest okap teleskopowy z wysuwaną szufladą
Ma usuwać zapachy, pochłaniać opary powstające w trakcie
gotowania i ograniczać osadzanie się na meblach oraz ścianach tłuszczu. Ale
decyzja o wyborze konkretnego modelu okapu kuchennego wcale nie jest łatwa. W dużej mierze decydujące jest usytuowanie otworu wentylacyjnego, miejsce
kuchenki oraz aranżacja pomieszczenia wraz z formą zabudowy. Jednak i wśród
konkretnych rodzajów okapów znajdziemy rozliczne formy i modele, o różnej mocy
oraz dodatkowych funkcjach. Zanim więc dokonamy zakupu, warto poznać szeroką
gamę produktów razem z ich zaletami.
Przyścienne, inaczej kominowe Są wyciągami o tradycyjnej formie, czyli mają samodzielnie wiszący okap
wraz z kominem, który zakrywa całą instalację odprowadzającą opary do pionu
wentylacyjnego. To bardzo funkcjonalne i wydajne rozwiązanie, często o dużej,
szeroko zbierającej powierzchni. Są przy tym tanie w eksploatacji. Wymagają
jednak dostępu do kanału kominowego oraz dodatkowo kratki zapewniającej wentylację
grawitacyjną. Modele przyścienne są najczęściej dość mocno wyeksponowane w przestrzeni kuchni i stanowią wyrazisty jej element. Dlatego powinny mieć
spójny styl z aranżacją pomieszczenia. W tej formie znajdziemy zarówno
tradycyjne okapy rustykalne (choćby efektowne miedziane), bardzo nowoczesne,
stalowe, o industrialnych, ostrych kształtach oraz ukośne, pasujące do wnętrz
minimalistycznych.
Okap powinien pasować stylem do wystroju kuchni. W bogatej ofercie rynkowej znajdziemy między innym modele rustykalne
Minimalistyczne podszafkowe Ta forma okapów jest ergonomiczna i nie zajmująca wiele miejsca. Dlatego
chętnie wybierane są one do małych kuchni, w niedużych mieszkaniach. Mocuje się
je pod wiszącą szafką nad kuchenką. Istnieje też możliwość montażu do ściany.
Okap podszafkowy jest bardzo popularny i często wybierany ze względu na swe
nieduże gabaryty, miejsce mocowania oraz przystępną cenę. Niestety nie ma
dobrych notowań, jeśli chodzi o wydajność, gdyż pracuje w obiegu zamkniętym, jak pochłaniacz i jest drogi w eksploatacji. Bardzo cenioną odmianą okapu
podszafkowego jest wersja teleskopowa. Po wysunięciu jego szuflady
automatycznie włącza się urządzenie wentylatora i lampka oświetlająca miejsce
gotowania. Po jego zakończeniu można zmniejszyć powierzchnię okapu przez
przesunięcie szuflady w stronę ściany. Jest on bardziej wydajny od innych
modeli podszafkowych dzięki powiększanej powierzchni pochłaniającej. Okapy
teleskopowe po wsunięciu są prawie niewidoczne.
Okapy do zabudowy Model do zabudowy to taki, który wkomponowany jest w wiszącą szafkę
usytuowaną nad płytą kuchenną, a jego instalacja odprowadzająca znajduje się
wewnątrz korpusu mebla. W rzeczywistości to okap kominowy z wyciągiem o mniej
dekoracyjnej formie. Wymaga dostępu do instalacji wentylacyjnej i jest bardzo
wydajny. Niestety zmniejsza powierzchnię użytkową szafki znajdującej się nad
kuchenką.
Nowoczesne obudowy kominowych wyciągów kuchennych bardzo różnią się między sobą ksztaltem, wielkością i kolorem. Znajdziemy wykończenia typu inox, białe, ze szklanymi elementami lub bardzo modne czarne okapy
Okapy narożne W niedużej kuchni zaprojektowanej na planie litery L lub U można skorzystać z modelu narożnego. Jest to rodzaj okapu kominowego, dostosowany do montażu u
zbiegu dwóch ścian. Dzięki urządzeniu zaprojektowanemu do lokalizacji narożnej,
maksymalnie wykorzystujemy zazwyczaj trudną do zagospodarowania przestrzeń
kuchni. Zyskujemy dzięki temu niezbędne miejsce w pomieszczeniu. Podobnie jak wszystkie modele kominowe, okapy narożne są bardzo efektywne.
Nad kuchenną wyspę lub półwysep W obszernej kuchni, gdzie aranżacja przewiduje wyspę lub półwysep, na
których zainstalowana jest płyta grzewcza, montuje się okapy sufitowe, wiszące
nad kuchnią jak żyrandol nad stołem. Modele wyspowe należą do najbardziej
wyeksponowanych w pomieszczeniach kuchennych, są one w dodatku widoczne ze
wszystkich stron. Również reszta systemu wentylacyjnego, czyli głównie rura
odprowadzająca opary do przewodu kominowego będzie widoczna. Z tego względu
okapy te mają bardzo wyrafinowane formy. Dodawszy do tego ich sporą szerokość
90 cm, projektanci mają duże pole do popisu. Znajdziemy formy okrągłe,
prostokątne, nieregularnego kształtu, walcowate, ze zdobieniami, diodami LED i kryształami Swarovskiego. Wszystko to czyni okapy wyspowe dość drogimi
modelami, za to tanimi w eksploatacji i bardzo wydajnymi ze względu na
zastosowany wewnątrz silny wyciąg.
Wyciąg musi mieć odpowiednią moc. Wydajność urządzenia określana jest w m3/h. Parametr ten informuje o ilości powietrza, jaką okap może przefiltrować w ciągu godziny. Przyjmuje się, że wydajność urządzenia powinna wynosić sześciokrotność kubatury kuchni
Rewolucyjne okapy blatowe Najbardziej nowoczesną formą są wentylatory odprowadzające opary, montowane w okapach blatowych. Urządzenia schowane są w szafce stojącej. Nadają się do
instalacji na wyspie, półwyspie, pod ścianą czy w narożu kuchni. Sam okap może
być chowany tak, że znika w płycie blatu i wysuwany jest przez naciśnięcie, gdy
rozpoczynamy gotowanie. Montować można go za płytą grzewczą lub z jej boku.
Opary dzięki dużej sile ssącej będą usuwane w dowolną stronę. Okap ma formę
eleganckiej płyty, często ozdobionej stalą lub żaroodpornym szkłem. W parze z ekskluzywnym wykonaniem idzie jego doskonała jakość i wydajność.
Wymiar, moc, filtry Dostępne okapy mają szerokość od 50 nawet do 120 cm. Najbardziej popularne są 60-90-centymetrowe. O tym, jak mocne jest dane urządzenie mówi parametr
wydajności określany w m3/h (informuje o ilości powietrza, jaką wyciąg może
przefiltrować w ciągu godziny). Urządzenie musi być dostosowane do wielkości
pomieszczenia. Przyjmuje się, że wydajność wyciągu powinna wynosić
sześciokrotność kubatury kuchni (ma 6 razy w ciągu jednej godziny przefiltrować
całe zawarte tam powietrze). Zazwyczaj im większa moc, tym bardziej wzrasta
hałas pracującego urządzenia, ale znajdziemy też wydajne cichsze wyciągi, nawet o głośności 35 dB. Istotnym elementem wpływającym na funkcjonalność okapu są
filtry. Dostępne są urządzenia z filtrem zatrzymującym cząsteczki tłuszczu,
chroniące nasze meble, ścianę, obudowę okapu oraz dbające jednocześnie o czystość powietrza. Tłuszcz może zatrzymać też filtr metalowy zbudowany z kilkuwarstwowej siatki. Nie wymaga wymiany i ma długą żywotność. Wystarczy umyć
go raz na 4 miesiące w wodzie z detergentami lub w zmywarce. W urządzeniach
działających w systemie zamkniętym, czyli bez dostępu do kanału wentylacyjnego,
używa się filtrów węglowych. Pochłaniają one tłuszcz i zapachy. Niestety, co
kilka miesięcy konieczna jest ich wymiana. W pochłaniaczach i okapach
podszafkowych podobnie działają filtry fizelinowe, czyli wykonane z włókniny.
Zatrzymują tłuszcz i zabrudzenia. Trzeba je co kilka miesięcy wymieniać.
Niewymienne filtry w okapach kuchennych należy regularnie czyścić. Ich demontaż nie jest trudny. Praktyczne filtry metalowe produkowane z kilkuwarstwowej siatki można myć na mokro z użyciem detergentów. Możliwe jest też ich czyszczenie w zmywarce
Pochłaniacze
W przeciwieństwie do wyciągów pracują w układzie zamkniętym. Pochłaniacze
nie są podłączane do przewodu kominowego. Pobierają powietrze z parą,
zapachami, tłuszczem, a następnie oczyszczają je i wyrzucają znów do
pomieszczenia kuchni. Niestety wymagają regularnej wymiany filtrów węglowych, w przeciwnym razie pobierają i wydmuchują to samo zanieczyszczone powietrze.