Spiżarnia w nowoczesnym domu
Spiżarnia to osobne miejsce przechowywania przetworów i żywności o długim
terminie przydatności do spożycia – odciąży
przestrzeń niedużej kuchni. Gdy
będziemy w niej też przechowywać urządzenia AGD takie jak miksery, malaksery, parowary, prodiże, tostery i opiekacze,
spokojnie możemy zrezygnować z części kuchennej zabudowy,
nawet gdy kuchnia jest duża – zabudowa bez górnych szafek jest
teraz na topie. Warto zatem już na etapie wyboru projektu domu lub
mieszkania uwzględnić miejsce, które pozwoli stworzyć wygodną
spiżarnię.
Wyposażona w regały i półki doskonale
spełni swoją rolę. Na
każdy rodzaj żywności oraz napojów znajdziemy specjalne,
wytrzymałe sprzęty. Przydadzą się
regały, szafki typu cargo, kosze na prowadnicach
ułatwiające segregację i jednocześnie zapewniające dostęp
powietrza, czy wieszaki na suszone rośliny i warzywa. Na wino warto
kupić półki przeznaczone do leżakowania butelek.
Oddzielne
pomieszczenie na spiżarnię
Spiżarnia, w której możemy magazynować produkty żywnościowe, przetwory,
większe opakowania zbiorcze napojów wymaga odpowiedniego miejsca. W dużym domu warto przeznaczyć na spiżarnię miejsce
blisko kuchni
– wygodnie będzie sięgać po wszystkie produkty, kiedy będzie to niezbędne. Dla zachowania świeżości przechowywanie warzyw i owoców wymaga jednak niższej temperatury, czyli 10-15oC
– w takich warunkach doskonale będą czuły się również słoiki z dżemami i piklami, butelkowane napoje czy wino. Taka spiżarnia
powinna znaleźć się w tej części domu, której nie
ogrzewamy w takim stopniu jak pomieszczeń mieszkalnych.
Dobrze sprawdzą się pomieszczenia umieszczone w strefie
gospodarczej, blisko garażu, kotłowni lub schowka na sprzęt
ogrodowy. Dobra lokalizacja spiżarni to strona północna domu –
spiżarnia powinna przylegać do najzimniejszej ściany zewnętrznej
budynku.
Wykończenie
spiżarni
Materiały
użyte do wykończenia spiżarni powinny być trwałe, łatwe do
utrzymania w czystości i odporne na działanie różnorodnych
czynników – wilgoci, środków chemicznych, zmian temperatury.
Ściany można pomalować farbą szorowalną i zmywalną np. farbą ceramiczną.
Posadzka powinna umożliwiać sprawne mycie, nie przebarwiać się,
być odporna na zarysowania i przenoszenie dużych obciążeń.
Dobrze jest wykończyć ją okładziną ceramiczną, kamienną lub
gresem. Grube płytki będą dodatkowo kumulowały chłód
sprzyjający przechowaniu żywności. Warto wybrać płytki duże i rektyfikowane, które
można układać bezspoinowo – minimalna szczelina między
elementami okładziny pozwoli łatwo utrzymać czystość, unikniemy w ten sposób osadzania się zabrudzeń w szerokich fugach.
Bezspoinowe posadzki otrzymamy decydując się na polerowany
beton lub podłogę żywiczną albo okładzinę winylową. W
spiżarni należy też zadbać o wentylację oraz oświetlenie. Oprócz
światła górnego warto zainstalować dodatkowe oprawy przy
głębokich półkach. Sprawdzi się tu oświetlenie liniowe.
Nowoczesne taśmy LED to sprytne rozwiązanie, które możemy zamontować w każdej
przestrzeni, dzięki łatwemu przycięciu na wymiar. Przytwierdzone
pod półką doświetlą przestrzeń poniżej, dzięki czemu bez
trudu znajdziemy wybrane przetwory czy sprzęty, nawet w przy gęstym
ustawieniu.
Nowoczesna
spiżarnia – wyposażenie ponad standard
Istotnym
elementem może okazać się instalacja gniazda elektrycznego w spiżarni. Oprócz światła możemy potrzebować zasilania
elektrycznego. Nowoczesna
spiżarnia to często miejsce, w którym przyda się dodatkowa
lodówka lub zamrażarka. Nie wszystkie przetwory zamykamy w słoikach. Także miłośnicy win mogą zamarzyć sobie ustawienie tu
winiarki utrzymującej trunki w idealnej temperaturze służącej
odpowiedniemu leżakowaniu. Ponadto nowoczesna spiżarnia często
wyposażana jest w stół
na sprzęty elektryczne, z
którego korzystamy sporadycznie, taki jak
krajalnice, sokowirówki, młynki czy mikrofalówki.
zdjęcia: AdobeStock